A magyar zene csillagának ragyogása egy ékszerdobozban – Kodály Zoltán Kőszegen

Kodály Zoltán élete és munkássága, mint esthajnalcsillag ragyog a magyar zenei élet egén. A Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató a Magyar Tudományos Akadémia tagja, majd elnöke születésének 135. és halálnak 50. évfordulójának tiszteletére 2017-et Magyarország Kodály Emlékévnek hirdette. Kőszeg városa egy történelmet idéző és remélhetőleg hagyományt teremtő Kodály Ünneppel, egy három napos zenei fesztivállal emlékezett meg Kodály Zoltánról és munkásságáról.

Éppen 80 éve, hogy május utolsó hétvégéjén Kodály Zoltán Kőszeg díszvendégeként a kőszegi vár udvarán vezényelte a Berzsenyi Dániel versre komponált „A magyarokhoz” című kánont az Éneklő Ifjúság záró rendezvényén. Ennek a közel százéve történt látogatásnak emlékére rendezte meg Nyugat-Magyarország „ékszerdoboza”, Kőszeg városa a Kodály Ünnepet május 26-28 között. A három napos hangversenysorozat nem csak emléket állított a zeneszerzőnek és látogatásának, de a fesztivál díszelnökének Kodály Zoltánné Péczely Saroltának szavait idézve lehetővé tette, hogy “Kodály csillaga ezekben a napokban még fényesebben ragyoghatott”.

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és az édesanyja

Az előadásoknak és koncerteknek az elragadó Jurisics-vár díszterme és udvara adott otthont. Pénteken a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági színház előadásában Kodály Zoltán daljátékával, Háry János történetét mesélték el a vár lovagtermének színpadján.

A szombat kora délutáni kamarazenei hangversenyen Básthy Béla Kőszeg város alpolgármestere úgy fogalmazott Kodály Zoltán „nem csak csillaga de valódi apostola volt a magyar zenének”. Apostoli munkáját jól mutatja, hogy az 1937-ben rendezett hangversenyen egy 700 fős kórust vezényelt a zeneszerző Kőszegen. 80 év óta ez volt első Kodály Ünnep és kórushangverseny a Vas megyei kisvárosban. A fesztivál szombati kamarakoncertjén Vásáry Tamás a Nemzet Művésze, Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművész, a Kodály Vonósnégyes, Megyesi Schwartz Lúcia a Magyar Állami Operaház Énekesnője és a fesztivál megálmodója és művészeti vezetője Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy és zongorista adtak koncertet.

Vásáry Tamás és Sebestyén Ernő

Szombaton délután a várudvaron felzendült Kodály Zoltán Honvéd díszindulója, Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara előadásában. Az udvari koncert után a 19:00 órakor keződő „Díszhangverseny Kodály Zoltán műveiből” című gálakoncert keretein belül töltötték meg felemelő tiszta hangok a vár lovagtermét. A hangversenyen olyan nagyszerű kórusok és énekkarok varázsolták el a vár megtelet dísztermének hallgatóságát, mint a Pécsi Kamarakórus Tillai Aurél vezényletével, a Bartók Béla Férfikar Lakner Tamás vezényletével, az Angelica Leánykar Gráf Zsuzsanna vezényletével és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus Nemes László Norbert vezényletével. A gálakoncert végén a fellépő kóristák közösen énekelték a történelmet idéző „A magyarokhoz” című kórusművet dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, -a fesztivál fővédnöke- karvezetői vezényletével.

Dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, -a fesztivál fővédnöke- vezényli a Magyarokhoz című kánont

Vasárnap ünnepi misével és Kodály Zoltán Missa Brevis-ével zárult a programsorozat a Jézus Szíve templomban. A Pécsi Kamarakórus szólamai, akár az angyalok és kerubok éneke töltötte be a „kis katedrális” csarnokát a szent énekekkel.

Huber László, Kőszeg polgármestere a városházán történő fogadáson köszönetet mondott a város szülöttjének Gráf Zsuzsannának a munkájáért és hogy Kőszeg adhatott otthont a Kodály Ünnepnek. Habár ez volt Kodály Zoltán látogatása óta az első három napos hangversenysorozat a vasi kisvárosban, remélhetőleg nem az utolsó.

Gráf Zsuzsanna a Kodály Ünnep megálmodója és művészeti vezetője

Gráf Zsuzsanna a rendezvény művészeti vezetője elmondta a kőszegi jubileumi koncertsorozattal ahhoz szerettek volna hozzájárulni, hogy a Kodály-évben itthon is méltó módon emlékezzenek a világhírű zeneszerző munkásságára és életére.

Az áldozatos szervezésnek, a város szíves vendéglátásának és a fellépők színvonalas előadásának hála a Kodály Ünnep több volt, mint egy méltó megemlékezés. Egy kőszegi újságírót idézve; „Valódi csoda történt Kőszegen ezen az este. A zene összetartó ereje valóban képes összekapcsolni a dimenziókat”.

képek: Kálmán Zoltán / Kőszeg és Vidéke; Velkey Róbert