András napi megbolondulás

András napját az év legjelentősebb házasságjósló és varázsló napjának tartották. Legjelentősebb, mert amúgy amikor csak lehetett, a fiatalok azon törték a fejüket, hogyan deríthetnék ki, ki lesz a férjük/feleségük. Érthető ez a kíváncsiság, de sajnos, praktikáikat olvasva pont annyira lehetett ezekre támaszkodni mint a mai hosszú távú időjárásjelentésekre. (Én egy ilyen alkalommal megkaptam a gyerekkori szerelmem nevét, de sajnos ő valami teljesen más lánynevet kapott, a románc itt hamvába holt.)
Ezen a napon amit el lehet képzelni, abból jósoltak, minden, tényleg MINDEN a jövendőbelire vonatkozott.

Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján” tartja a mondás. Ezért a lányok például Somogyban csak három szem búzát ettek és három csepp vizet ittak. (kösz, azért ennyire nem vagyok kíváncsi) András nap estéjén a lányok megrázták az ereszcsatornát és a zsupfedélből először a kötényükbe hulló magból vagy törmelékből jósoltak: ha a köténybe búza hull, jómódú legény veszi feleségül, ha rozsmag, akkor szegény legény lesz a férje, ha pondró hull bele a zsúpszalmából, még a következő évben teherbe esik. Ólmot öntöttek vízbe, a kirajzolódó forma a vőlegény foglalkozására utalt. És tényleg mindenből lehetett jósolni: ólrugdosásból is. Egyszerűen jól megrugdosták a disznóólat és ahányat röfögött az állat a rugdosás után, annyi év volt még hátra a házasságig.

Persze azért a fiúkat is érdekelte ez a téma, úgy tartották, hogyha lopott leányblúzt rejtenek a párnájuk alá, az éjjel a leendő menyasszonnyal álmodnak. Vagy: 13 cédulára írták fel a lányok neveit és aztán Luca napig minden reggel elhajítottak egyet. Amelyik utolsónak maradt, az lesz a jövendőbelijük neve.

Szintén szokás volt, hogy a lányok gombócot főztek, a gombócokba neveket rejtettek és amelyiket először feldobta a víz, az abban levő név lesz a jövendőbelié.
Na ezzel én is megpróbálkoztam:

Wtf nem is ismerek Miklóst… 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük