Augusztus 20-i ünnepségek anno

Augusztus 20 “régen” – ugye 29 év az nem is olyan rég – alkotmányunk ünnepe néven futott, na persze nem azt az alkotmányt ünnepelték ami ma van, hanem az 1949-es verziót.

Aztán volt egy kis káosz, hogy tulajdonképp miért is van 20-án tűzijáték (mert az mindig-mindig volt): Szent István? Alkotmány? Államalapítás? Aratás? Új kenyér? Csak úgy?

Az 1938-as székesfehérvári országgyűlés határozata értelmében Magyarország nemzeti és állami ünnepe – I. István király szentté avatásának évfordulója. Átalakulások és betiltások során lett ez az aratás, az kenyér ünnepe, végül 1949-től rendszerváltásig az alkotmány ünnepe.

Mostanság újra az államalapítás kap nagyobb hangsúlyt, és ezzel együtt István király (musicelek itt is, ott is, menjetek nézzétek meg őket). Persze attól még sül ilyenkor is új kenyér meg országtorta, miegymás.

Itt pedig egy pár kép a Fortepan gyűjteményéből a múlt század augusztus 20-i ünnepségeiből. Jellemzően domináló kulcsszavak az éljen augusztus 20, alkotmányunk ünnepe, az ötéves terv illetve a béke.

Jó szemezgetést!

1950. Rákospalota; Horváth Mihály utcai gyárterület ©Várkonyi Ádám /fortepan.hu
1955. Budaörs; Budaörsi repülőtér augusztus 20-i repülőnap ©Szent-Tamási Mihály /fortepan.hu
1970. Budapest; Augusztus 20-i víziparádé, kajak-kenusok a Dunnán, Háttérben a Bem rakpart ©MHSZ /fortepan.hu
1976. Budapest; Pesti alsó rakpart, az MTV kamerája az augusztus 20-i vízi és légiparádén, háttérben a Margit híd ©Rádió és Televízió Újság/ Csattos Pál /fortepan.hu
1978. Budapest; Augusztus 20-i tűzijáték a Vigadó téri hajóállomástól nézve, szemben az Erzsébet híd ©MHSZ /fortepan.hu

Borítókép: 1976. Budapest; Augusztus 20-i légiparádé, háttérben a Batthyány tér, Bem rakpart házai és a Budai Vár © Magyar Rendőr /fortepan.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük