Él-e ma a néphagyomány?

Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, hogy vajon él-e még napjainkban a néphagyomány. Ennek a komoly kérdésnek a megválaszolására kalapot nyomtunk fejünkbe, és elindultunk az egyik “legtisztább forrás” után… a budapesti Papp László Sportarénába. 2017. április 21-23 között Budapesten, hagyományhoz híven a sportaréna adott helyet a XXXVI Táncháztalálkozónak és Kirakodóvásárnak.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében – írja a rendezvény hivatalos bemutatószövege. Szóval, egy hatalmas folk-fesztivál, vásár, koncert, fieszta, jamboree, táncház, találkozó, Táncháztalálkozó… több ezer táncos, zenész és műkedvelő vendéggel.

Akkor, mi is ez az egész?

Csenge szavaival élve; „Táncháztalálkozni annyi, mint elbújni a város közepén egy sportpályára és testvérnek lenni egyszerre többezer emberrel. Nem vettem részt programokon, nem néztem kiállítást, nem táncoltam és nem hallgattam fellépőket. Egyedül a folk-kocsma részeg-nemrészeg fiataljaival és nagyöregeivel kerültem kapcsolatba, de velük nagyon. Itt teljesen mindegy, hogy pesti, dunaszerdahelyi, sepsiszentgyörgyi vagy rásonysápberencsi az ember. Ahogy az is mindegy, hogy éppen hogy nézel ki. Mert függetlenül attól, hogy te éppen akár a Magyar Bajuszverseny aranyérmese és a Legtöbb Tarsoly Birtokosa címét is elnyerhetnéd, vagy futószettben jelensz meg (persze azért az előbbiből többet lehet látni), úgyis egybeolvadsz a tömeggel és együtt éneklitek, hogy hej az igaz szerelem titkosan kezdődik… Aztán, ha végül hazakerülsz, még lüktet benned pár napig…” De addig biztos, amíg el nem múlik…. Ezek alapján könnyűnek tűnik a válasz: Igen, nagyon is jól él napjainkban a néphagyomány.

Azonban, hogyan is elégedhetne meg a kor tudatos embere egyetlen egy személyes benyomás és egy „hivatalos” bemutatkozó szövegével, amikor nem kisebb dolog érdekli, mint hogy „él-e ma a néphagyomány”… A feltett kérdésünkre az egzakt bizonyításunk itt megtekinthető!

 

fotók: 1/C szerkesztősége és vendégfotósunk Bede Kincső

One Comment on “Él-e ma a néphagyomány?”

Comments are closed.