Ifjú szívekben él tovább Kallós Zoltán

Életének 92. évében, tegnap délután eltávozott köreinkből Kallós Zoltán Kossuth-díjas művész, néprajzkutató, népzenegyűjtő.

Kallós Zoltán 1926. március 26-án született a Kolozs megyei Válaszúton. Az erdélyi magyar folklór misszionárusa Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtött. Amellett, hogy munkássága ismertette meg a világgal a Mezőség elfeledettnek hitt hangszeres, táncos hagyományait, a folklór minden műfaját gyűjtötte. Gyűjteménye a Balladák könyve tartalmával (259 ballada és további 8 ballada meseváltozata) a leggazdagabb magyar balladagyűjtemények egyike.

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett erdélyi néprajzkutató 1992-ben hozta létre a Kallós Zoltán Alapítványt, amely működteti a szórványvidékeken élő magyar gyerekek anyanyelvi oktatását biztosító kollégiumot Válaszúton.

Zoli bácsi nem csak a helyi népzenei és magyar közösségi élet kiemelkedő alakja és mozgatórugója volt, de országhatárokat nem ismerve egyetemes szinten is a népi kultúra követe és tiszta forrása. Jó példa erre, hogy az általa indított válaszúti népzene és néptánctáborban a világ minden tájáról gyűlnek össze fiatalok és idősek, hogy tanuljanak és együtt muzsikáljanak, táncoljanak.

Nyugodjon békében Zoli bácsi!

Kallós Zoltán Alapítvány fényképe.

képek: kallos.org.ro; MTI

1
Szólj hozzá!

avatar
1 Témák
0 Válaszok a témára
0 Követők
 
Legnépszerűbb hozzászólás
Legfelkapottabb téma
0 Hozzászólók
Múlt héten volt, Válaszúton volt… mese és játék a szórványkollégium lakóival • 1/C Mostanában hozzászóltak
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
trackback

[…] táján. Ezt követően, az Alapítvány területére visszatérve az Alapítvány megálmodója, a nemrég elhunyt etnográfus Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményében gyönyörködhettünk, amely Zoli bácsi szülőházában kapott […]