Mag a termőföldbe – a válaszúti mezőgazdasági iskola missziója

Mezőgazdasági Szakiskola Válaszúton

Gyakori probléma a környéken, hogy a meglévő családi gazdaságot, kisebb földet nem tudják átvenni a fiatalok, művelni és megélni belőle. Így sokan városba költöznek, vagy külföldön próbálnak szerencsét, ugyanakkor a falu elöregedik, földeket nem művelik, gazdasága széthullik.

A szakiskola képzése azzal a céllal jött létre, hogy az itt tanuló fiatalok egy biztos szaktudás birtokában visszatérjenek a szülőfalujukba. A mai kornak és a piac előírásainak megfelelően tudjanak állatot tenyészteni, növényt termeszteni, így a családok, környék, Mezőség gazdasági boldogulását biztosítani.

A szakiskola 2013 őszén indult be egy csupán 12 fős osztállyal. Ebben a tanévben már 3 évfolyamon, 48 tanuló vesz részt a képzésben. A diákok mindannyian a szórványkollégium lakói is. A délelőtti elméleti oktatás az alapítvány területén, illetve a helyi általános iskola termében folyik. Gyakorlati oktatásra Felsőtökön lévő tangazdaságban van lehetőség. A délutáni szilencium alatt csoportokra bontva van lehetőség az egyéni tanulásra, szakdolgozat írására, felkészülni a vizsgákra.

Azt tapasztaljuk, hogy mire a diákok az utolsó évfolyamba lépnek, konkrét tervekkel, jövőképpel rendelkeznek és ezt az életet a Mezőségen képzelik el.

Egy izgalmas betekintés a felsőtöki tangazdaság és az itt tanulók életébe a Kossuth Rádió műsorában, hallgassatok bele: Válasz-utak

One Comment on “Mag a termőföldbe – a válaszúti mezőgazdasági iskola missziója”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük