Mi a karácsony – az AJÁNDÉKOZÁS ünnepe?

Minden boltot és utcát ellepnek a rohanó, tülekedő, csomagokat cipelő emberek és mi máris tudjuk: itt a karácsony a nyakunkon… Még utolsó pillanatban, munka után beugrunk a sparba egy csokiért, veszünk még egy bögrét, izgulunk, hogy megérkezzen a netes rendelés, pont elfogyott a kedvenc tusfürdő, ellopják a pénztárcánk, útközben összetörjük a nagy nehezen megszerzett zsákmányt, jobb híján veszünk apunak egy pár zoknit.
Nyakunkat szegjük a nagy igyekezetben, aztán kiderül, hogy azt a filmet már látta, hogy a húgodtól is határidőnaplót kap, nem működik a tévé, kicsi lett a csúnyapulcsi, vissza kell cserélni.

Miért is kapunk idegösszeomlást minden évben az ajándékok miatt? Szokás, persze szokás… Ettől szép az ünnep, meg ilyenek. Ki mondta, hogy kell?

Magyarországon az új év a 17. századig karácsonykor kezdődött (miért?) az újévi ajándékozás pedig fontos szokás volt. Úgy tartották, hogy az év elején végzett tevékenységek kihatnak az egész elkövetkezendő esztendőre, igyekeztek a karácsonyt (akkor újév) barátok között, jó társaságban, bőségesen terített asztalnál ünnepelni, hogy az év többi napján is ilyen idilli legyen minden. Az ajándékozás is a bőséget hívta és jelezte. Ha adok, az nem csak a gazdagságomat jelentette, hanem azt is, hogy cserébe kapok, ami megint a bőség felé mutat, plusz ugye jó szívem is van.

Az újév azóta átvándorolt január elsejére, de az ajándékozás a karácsony nyakán maradt. És szokásból sokaknál görcsös kötelezettséggé nőtte ki magát.
A rosszul választott meglepetések és felesleges kacatok közt könnyű elveszteni a béketűrő mosolyt és a családi szeretetből hamar lehet patália.
Mert ezen a napon szeretnünk kell egymást.
De pont ezen a napon? És a többi 364?

Ha az év többi napján nem szeretjük egymást, miért éppen ezen a napon. Erre is van válasz. A karácsony Jézus születésének ünnepe. Isten elküldte egyetlen fiát, Jézust, hogy feláldozza magát bűneinkért (tudjátok, húsvét, keresztre feszítés, feltámadás), és ezért nem nekünk kell meghalni. Isten ezzel mutatta meg, hogy mennyire szeret minket, embereket.
Ebből annyi maradt sok családnál sajnos, hogy megpróbáljuk mosoly mögé rejteni a feszültséget, de ez nem éppen célravezető. Így pattannak ki a családi veszekedések egy tál halászlé és egy mennybőlazangyal közt.
Mégis akkor hogy legyen szép a karácsony?

3 Comments on “Mi a karácsony – az AJÁNDÉKOZÁS ünnepe?”

  1. Visszajelzés: De hol a Ponty? • 1/C

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük