Mi a karácsony – a szeretet ünnepe? Beszélgetés Varga Róbert lelkipásztorral

Jelent ma valamit Jézus születése? Fontos ez? Mintegy 2017 éve már a betlehemi történéseknek, az ünnep mai jelentőségéről kérdeztük Varga Róbert református lelkészt. 

Mindannyian ismerjük a karácsonyi történetet: Mária, József, gyermek Jézus jászolban, napkeleti bölcsek, pásztorok, fényes betlehemi csillag. Minden évben megünnepeljük. Ez puszta hagyomány, vagy élő ünnep, van ennek ma jelentősége?

Hitbeli jelentősége van, abban az értelemben, hogy ahogy ott, akkor próbára tette Isten az emberek hitét, próbára teszi ma is. Ez a történet akkori ismeretlen helyen ismeretlen emberekről szól, akik ugyanolyan hétköznapi emberek voltak mint mi, csak Isten valami különlegesre választotta ki őket. Hogyan fogant meg Mária? Ez Isten titka. Aki hitre jut, annak ez többet nem kérdés, mert tudja, hogy így van, kész, mert az Isten nem hazudik. Nem az a kérdés, hogyan csinálta Isten, hanem az, hogy hiszem-e vagy sem.

Ez ma is így van, ma sem változott semmi ebből. Minden éveben ismétlődik a karácsonyi történet és minden évben el kell gondolkozni azon, hogy elhiszem-e, hogy képes volt erre Isten, vagy pedig azt mondom, ezt csak az egyház tanítja, szép régi hagyomány, de semmi köze a valósághoz. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ezt elhiszi vagy sem.

De miért lesz nekem jobb, ha elfogadom, hogy ez így megtörtént? Hogy Mária szűz volt és Jézus valóban megszületett?

Nyilván nem a születéstörténettől lesz jobb nekünk, mert az egy tény. Ha nem hisszük el, ez akkor is így történt. Attól viszont jobb lesz az élet, ha én Istennek hiszek. Ha elkezdek neki hinni, akkor ő tud tanácsolni, vezetni és ettől viszont biztosan jobb lesz az élet. Az Istennel az életünk felemelkedik és ha megértjük az ő csodálatos tervét, amit személyesen velünk tervezett, akkor minden mássá lesz az életünkre nézve.

Jézus születése az Isten szeretetének is a jele. Akkor nem lehet helytálló az a meghatározás, hogy a karácsony a szeretet ünnepe?

Elhangoznak ezek a sztereotípiák, hogy a szeretet ünnepe, a család ünnepe, a találkozás ünnepe, a fény ünnepe… mindenfélét mondanak. A karácsony egyvalaki születésének az ünnepe: Jézus Krisztusé, aki ekkor született, nagyjából a napforduló táján. Az se véletlen, hogy a kettőt összekötötték naptárilag is, mert ezzel is kifejezik azt, hogy Jézus egy választóvonal, egy határvonal. Hogyha valaki ezen átlép, akkor az életében egyre több lesz a világosság. Ezért lényeges, hogy hiszünk Jézus Krisztusban vagy nem.

Lehet a szeretet meg a fény ünnepének is nevezni, de alapvetően Krisztus születésnapját ünnepeljük. Emellé még sokmindent lehet tenni, csak ne úgy tegyük, hogy Jézust kihagyjuk belőle. Ha önmagában mondják, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, az nem igaz, mert nem a szeretet ünnepe, hanem Jézus születésének az ünnepe. Ha azt mondjuk, hogy az Isten szeretetét is ünnepeljük egyben, hogy odaadta Jézust, az ő egyszülött Fiát, aki ekkor lett emberré, akkor ez így igaz.

Hogyha a karácsony Jézus születésének az ünnepe, akkor hogy illeszkedik bele a sok pogány szokás, akár az ajándékozás?

Úgy gondolom, hogyha a középpontból nem kerül ki az ünnepelt, akkor ezek nem jelenthetnek problémát. Tehát ha tudjuk, hogy ez Jézus születésnapja, rá emlékezünk, aznap este olvasunk a Szentírásból, hálás szívvel megköszönjük neki a karácsonyt, hogy eljött, mert szeretett, akkor ezzel nincsen semmi gond.

Az más kérdés, hogy túlzásba lehet vinni mindent, az ajándékozást is. A végén már igazság szerint nem is tudunk mit adni egymásnak. Ha van hol laknunk, van normális ruházatunk, ha normális, egészséges táplálékot vehetünk magunkhoz, ha szerető család vesz körül, ha tudtuk tanulni vagy tudunk dolgozni mert fizikailag és szellemileg képesek vagyunk rá, akkor igazság szerint mire van még szükségünk?
Hát lehet hogy a kevésbé modern telefont lecseréljük egy modernebbre, aztán két év múlva az ájfón helyett a béfón meg a céfón meg a kvadrofón… ki tudja mi jön még, meg van aranyozott kádcsap is… de mi az, ami hiányzik? Igazság szerint a többség olyan körülmények közt él, ami elfogadható, nagyon nem hiányzik semmi.

Nem arról van szó, hogy nem lehet ajándékozni, hanem arról, hogy Isten a józanság lelkét adta nekünk, és szerintem ilyenkor a józanság lelke azt jelenti, hogy veszünk valami szerény ajándékot, az így fennmaradó, el nem költött összeg meg segítség lehet másoknak, rászorulóknak.

Akkor az igazi karácsonyi ünneplés akár lehet egy nagyon csendes, egyszerű dolog is? Ez is méltó lehet Isten dicsőítésére?

Persze. Nem kifosztani akar minket az Isten, meg elvenni a karácsonynak az örömét. Nem erről van szó. Öröm az, ha együtt van a család, meg szeretjük egymást. Együtt vagyok a családdal Isten békességében. Mi kell még? A legtöbb helyen az Isten békessége nincs meg. Minden megvan, ez az egy hiányzik, és ettől megy tönkre minden, ezért gyűlölik sokan a karácsonyt.

Jézussal más lesz a karácsony. Hogyha a karácsony úgy telik, hogy valaki hittel a szívébe fogadta Jézust, akkor utána az összes többi nap is a következő karácsonyig más lesz.

Az interjút készítette Kneipp Virág

One Comment on “Mi a karácsony – a szeretet ünnepe? Beszélgetés Varga Róbert lelkipásztorral”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük