Mi vagyunk a lovagok akik azt mondják…

Büntetlenül nem lehet keveset akarni.”
Szabó Lajos

-Várj csak! Mit jelent az, hogy keveset akarni? Hiszen az akarat már önmagában is célt és irányt mutat…

-Ez igaz. Nem mindegy azonban, hogy merre indul az ember, ha az akarat már megvan benne, a minimalizmusnak is van ugyanis iránya: a minimum felé mutat.

-Szép szólam, bár kissé üresnek érzem. Mondd hát meg, akkor ti mit akartok, milyen irányba törekedtek azzal a fenenagy akaratotokkal?

-Mi, az Egy Per Cé folyóirat szerkesztői, és ezt félve vallom be neked, igenis nagy fába vágtuk a fejszénket: vezetni és követni akarunk, őrizni és megújítani, beszélni és hallgatni, érteni és megértetni – láthatod hát, mivel van szemed a látásra, hogy nem hibádzik belőlünk sem az akarat, sem az irányérzék, sem pedig a cselekvésre való hajlam.

-Ezek mind általánosságok csupán, és bár megérteni vélem, hogy milyen alapelvek mentén képzelitek el a munkát, mondd el kérlek, és ezúttal érthetően, hogy mégis mit várhatok tőletek, ha tovább olvasok?

-Épp erről szerettem volna veled beszélni. A célunk nem más, mint megmutatni, hogy a különböző célok nem tudnak ellentétessé válni – csak kitérő vonalak vannak. Röviden: orvosolni tervezzük a Bábel tragédiáját, az által, hogy sokan sokféleképpen mondjuk el a különböző véleményeinket, miközben kölcsönös megértésre, nyitásra és nyitottságra törekszünk.

-… ?

-Jól van, jól van, látom, tűkön ülsz már, a lényegre térek: fiatal írók, költők, kritikusok munkáival ismerkedhetsz meg, novellák, versek, elemzések, esszék formájában, mindezt kiegészítve a klasszikus irodalomból vett szemelvényekkel és némi filozófiával – meg még azzal, ami eszünkbe jut útközben.

-Na, ez már tiszta beszéd. Köszönöm. Még egy utolsó kérdésem lenne, aztán hagylak benneteket dolgozni, hiszen magam is tudom, hogy egyedül a munkában nyilvánulhat meg egyszerre, egyedüli kézzel fogható formájában az akarat, a cél és a törekvés háromsága: kik vagytok ti?

-Ejnye, barátom, hiszen mondtam már: mi az Egy Per Cé folyóirat vagyunk. Isten hozott, és jó olvasgatást!

Csímár Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük