ReKultúra – ahol a mosóteknő találkozhat az irodalommal

Múlt pénteken egy kisebb csoport gyűlt össze a Deák Ferenc téren, hogy végrehajtson egy kísérletet. Megpróbáltak keresztezni embereket tárgyakkal és épületekkel. A kísérlet sikeres volt.
Nyolc Bence született, így az alkalom végére akár tizenhatan is lehettünk volna, de egy teremtmény sajnálatos és sajátos módon elhalálozott. (ráesett egy bekötött szemmel nevető leányt ábrázoló mellszobrocska)

A múltheti események csakis egy dolgot jelenthetnek: elindult az 1/C ReKultúra nevű vadonatúj programsorozata!

Mi ez? Nagyon sok olyan dolog vesz minket körül, ami értéket képvisel és hordoz, csak éppen már halálosan unjuk. Ugye egy Arany ballada minden csodája ellenére is… meh, ráadásul Arany emlékév van már két éve. Persze, szépek a kerámiaszobrocskák, de mi hasznuk? Igen, szép Budapest, de soha nem megyek el csak úgy sétálni és nézelődni, kösz, az időm drága. És még sorolhatnám azokat a dolgokat, amik itt vannak mellettünk, értékesek, de már megszoktuk.

Ezeket a kulturális elemeket formáljuk át, használjuk fel újra. Olyan keretbe helyezzük, hogy úgy nézhess a nagymamád ronda vázájára vagy a Star Wars felújított felvételének ősrégi videokazetta kiadására, hogy wow, ez már valami! Szóval újrahasznosítjuk a kultúrát, ha úgy tetszik.

Nem egészen érted, mi ez? Nos, az meglehet, mert ilyet fix, hogy nem csináltál még.
De akkor tessék, ez történt pénteken:
Találkoztunk a Deákon, és sétára indultunk, amely során minden résztvevőnek ki kellett választania egy épületet vagy helyszínt, ami megragadja. Igazi japán turisták lettünk a saját városunkban.

Aztán betértünk egy antikvitás boltba, ahol sok különleges és még több furcsa dolog közül kellett egyet választania mindenkinek (persze nem megvenni, csak szemre). Ki hatalmas tükröt, ki pici elefántszobrocskát választott.

Az eladók örömére a munka befejezésére az Erzsébet térre mentünk vissza, ahol kényelmesen elhelyezkedve kitalálta mindenki a maga Bencéjét, ki az, hány éves, mit csinál, aztán beleszőttük a választott épületeket és tárgyakat is, míg végül egy közös történet kerekedett nagyjából nyolc darab Bence nevű szereplővel.

Következő alkalmunk július elején lesz, “Filmek újravágva” címmel, ahol VHS szalagokkal készítünk a csapattal egy nagy kollázst. Hogy miről? Azt együtt kitaláljuk, csupán egy jó filmzene kell hozzá.

Figyeld az 1/C Facebook oldalát, hogy le ne maradj!
Ja, és ha jössz Ördögkatlanra, ott egész biztosan találkozunk. 😉

 

fotók: Hernádi Tibor, Kneipp Virág, Velkey Róbert

több ebben a témában:
Kicsoda Szigfrid? (Siegfried)
A kígyó megeszi a Napot

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük